512
2007
8702063093
Karen Blixens ”Syv fantastiske fortællinger” er som at høre en stemme fra en svunden tid. Fortællingerne blev første gang udgivet i 1934 under titlen “Seven Gothic Talles” af Isak Dinesen. Allerede året efter udkom de på dansk og ikke længe efter blev det afsløret at Isak Dinesen var synonym for Karen Blixen.
I denne udgave er der tale om tredje bind i Det Danske sprog- og litteraturselskabs udgivelser af Karen Blixens værker. Der er taget udgangspunkt i førstetrykket og derudover suppleret med oplysninger om udgivelsesforhold, tekstgrundlag og principper samt en meget omfattende og uddybende tekstkommentar. Det hele sluttes af med efterskrift af Lasse Horne Kjældgaard der sætter fortællingerne i kontekst.
Man kan jo sige at tiden er oppe omkring Karen Blixen idet det her i september er 50 år siden at Danmark mistede denne store forfatter, samtidig er der også en begyndende efterspørgsel af ældre kvalitetslitteratur, vi vil gerne læse bøger med substans som stimulerer ånden og intellektet.
Karen Blixens ”Syv fantastiske fortællinger” dækker disse behov. Det er fortællinger om forhold mellem kvinde og mand, mellem livet og kunsten og det maskespil der knytter skæbnerne sammen.
Som i drømmene hvor tre mænd beskriver deres oplevelse med kvinder, tre forskellige beretninger som alle knyttes sammen da det viser sig at alle taler om den samme kvinde, der efter at være kommet til skade i en brand har valgt at leve sit liv i forskellige identiteter for ikke at blive sin egen fange. En fantastisk novelle der rummer en dybde og rådet om ikke kun at være den samme men at mangfoldiggøre sig. Eller som det siges i ”Syndfloden over Norderney”, på din maske skal jeg kende dig, fire mennesker er fanget på et høloft hvor de fordriver tiden med at dele fortællinger hvor de beretter hvem de er, men er det muligt at redegøre for hvem vi er. Disse noveller er som de russiske dukker, historier inden i historien. En fantastisk fortællestil, som ikke er lige mundret, men som giver en unik læseoplevelse der lægger sig i sindet og længe efter at bogen er lukket stadig bringer stof til eftertanke.