0 kommentarer

Lysets hjerte af Kenneth Bøgh Andersen

af d. 8. juli 2018
Info
 
Sideantal

127

Udgivet

2018

ISBN

978-87-638-5786-4

 

Tænk, hvis DU var hovedpersonen i et eventyr …
Hvor længe ville du så overleve?

Sådan lyder taglinjen på Kenneth Bøgh Andersens seneste roman “Lysets hjerte”, en fortælling om drengen Jack, som sammen med sin mor og sin lillesøster skal holde sommerferie i et gammelt hus dybt inde i en skov, hvor der ikke engang er mobildækning. Oveni skal forældrene skilles, og faren er i USA med sin nye familie, så Jack synes ærlig talt ikke, at der er meget at være glad over.

Huset ejes af Leonard Tempus, der byder dem velkommen den første dag. Jack synes, han er mærkelig, og særligt da han siger, at de må gå ind i alle husets værelser – pånær værelset for enden af gangen på 3. sal. Hvad særligt er der ved det? De lover det dog, og Jack har ingen intentioner om at bryde sit løfte.

Men ferien udvikler sig katastrofalt, og efter et skænderi med moren går Jack på opdagelse i huset. Her opdager han, at de forskellige værelser gemmer på hemmeligheder. I et værelse ser han glimt af fortiden, i et andet ser han faren hygge sig med sin nye kærestes søn. Til sidst mangler han kun det forbudte værelse, og her gemmer sig en eventyrlig verden, der på én gang er helt fremmed og samtidig forunderlig velkendt. Jack ved, at han ikke bør gå derind, men det kan vel ikke skade bare at tage et hurtigt kig …

Kenneth Bøgh Andersen er en af Danmarks mest elskede børne- og ungdomsforfattere, og jeg hører til i fanskaren. Den position cementeres af “Lysets hjerte”, som er både underholdende, uhyggelig og overraskende. Historien fænger med det samme, og selvom jeg som voksen læser tror, at jeg kan regne dele af handlingen ud, så blev jeg alligevel snydt undervejs. Det er altid fedt.

KBA leger med genrene og blander fantasy med gys, samtidig med at han smider masser af referencer ind, som læseren kan hygge sig med. Mest oplagt er “Løven, heksen og garderobeskabet” af C. S. Lewis, men også eventyret Blåskæg og forfatteren Stephen King får en hilsen undervejs.

Samtidig er fortællingen om Jack og Leonard Tempus en slags forhistorie til KBA’s roman “Tempus Fugit” fra 2014, ligesom der er en henvisning til den flotte grafiske roman “Skæbnemageren” fra 2017. “Lysets hjerte” kan sagtens læses uafhængigt af de andre bøger, men hvorfor snyde sig for et par gode historier?

Til slut vil jeg rose Rasmus Jensens stemningsfulde illustrationer, der pryder romanen. Det kan ikke være let at få en giraf med vinger til at se naturlig ud, men det lykkes uden besvær her. Også forsiden er tegnet af RJ, og den skal ligeledes fremhæves for sin målgruppe-appel.

Med andre ord – en herlig twistet læseoplevelse for +12 år.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter