196
1996
87-21-00477-3
Den danske forfatter og billedkunstner Thomas Bruun har vundet stor anerkendelse for sin ekspressionistiske og særdeles billedrige udtryksform, og helt i tråd hermed betegner han også sig selv som netop en “på én gang litterær billedkunstner og billedlig forfatter”. I hans forfatterskab, der omfatter både digte, noveller og romaner, er det gennemgående tema livet og døden udsat for tilfældet, skæbnen og kærlighedens vilkårlighed – meningen med tilværelsen og ikke mindst mangelen på mening.
Thomas Bruun skriver med veludviklet tæft for skæve vinkler og grotesk humor, og de bizarre tildragelser og den absurde komik optræder da også i rigt mål i hans roman “Livet og døden bl.a.”, hvor hovedpersonen Christians elskede Lise en mørk og stormfuld nat banker på hans dør. Det lyder måske umiddelfart ret tilforladeligt, hvis man lige ser bort fra et par “ubetydelige” detaljer – som f.eks. at Lise et par uger forinden er afgået ved døden, og at Christians hustru og børn ligger og sover de uskyldiges søvn på husets første sal. …
Lise forlanger at dele sit liv med Christian igen, og han er mere end villig, så sammen drager det umage kærestepar ud i det blå. På deres rejse gennem Danmark kommer de ud for en række begivenhedsrige oplevelser og møder forskellige mennesker, der alle har det tilfælles, at de prøver at tilpasse sig ved at skille sig ud. Handlingen er mildest talt dramatisk og vanvittig – og ind imellem også både uhyggelig og makaber.
Normalt ville jeg afvise en sådan roman som værende FOR langt ude, men da jeg samtidig accepterer en kreativ forfatters kunstneriske frihed; og især fordi jeg aldrig har kunnet stå for roadmovies og roadmovie-romaner, valgte jeg at læne mig tilbage og tage med på den underholdende turné. Og det lykkedes minsandten historien at fænge og fange – lige til allersidste opklarende side!