0 kommentarer

Krøniker af Henrik Pontoppidan

af d. 18. oktober 2011
Info
 
Sideantal

78

Udgivet

1899

 

Novellesamlingen “Krøniker” er en særdeles interessant bog at tænke ind i Henrik Pontoppidans forfatterskab. Dels fordi den indeholder små arbejder, der ligger langt udover HP’s normale tematiske rammer, og dels fordi den på en måde markerer overgangen fra hans socialrealistiske forfatterskab til det mere identitetssøgende.

Samlingen udkom første gang i 1890, men blev i 1899 genudgivet, nogenlunde i den form vi kender i dag.

Der er specielt en grund til, at jeg har valgt 1899 trykket til min anmeldelse, frem for 1890 trykket, og det er selvfølgelig novellen “Ørneflugt”. Hvor mange af os har ikke i gymnasietiden fulgt ørnen Klavs’ flugt fra præstegården udover de norske fjelde, for til sidst at se himmelæterens konges give efter for angsten ved det uvante, og gå sin undergang i møde for enden af gårdskarlens bøsse-munding. Det er en af de fortællinger, hvor man ved hver genlæsning håber, at denne gang lykkes det for Klavs, men må ved enden se i øjnene, at han endnu engang ikke magtede det store skridt ud i livet, ud hvor han virkeligt hørte hjemme. En mesterlig lille novelle, hvilken man aldrig helt bliver færdig med, og som også konkurrerer med “Lykke Per” om at være HP’s mest kendte værk.

“Krøniker” består selvfølgelig ikke kun af “Ørneflugt”, og der kunne hives flere spændende ting ud af samlingen. Skulle jeg pege på en anden novelle, der hører til helt i topklasse, ville det være “De Vises Sten”. Denne ultra korte sag er spækket med livsfilosofi, som ikke lader nogen Nietzsche ynder noget at savne.

Nu kommer vi så til den alvorlige del, hvor der skal gives karakter. Det er en svær samling at sætte kun et tal på, da den spænder vidt og bredt, både tematisk og genremæssigt. Den indeholder noveller, som bl.a. de to ovenstående, der helt sikkert fortjener 5 stjerner. På den anden side indeholder den også mere banale størrelser, som slet ikke når op på HP’s normale niveau. Derfor ender jeg på 3 stjerner, plus en kraftig opfordring til alle om at stifte bekendtskab med denne lille perle af en samling.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter