1 comment

Glem det, Dårligt nyt, En smule håb af Edward St Aubyn

af d. 11. juni 2015
Info
 
Sideantal

451

Udgivet

2015

ISBN

978-87-12-05060-5

Originaltitel

Nevermind, Bad news, Some hope

 

Kort resumé fra bagsiden:
“Med sine selvbiografiske romaner om Patrick Melrose åbner Edward St Aubyn et vindue til en verden gennemsyret af dekadence, amoral, grådighed, snobberi og ondskab: det britiske aristokrati.”

“Glem det” udspiller sig over en enkelt dag og aften på familiens landsted i Sydfrankrig, hvor den sadistiske David Melrose hersker over sin 5-årige søn og hans ulykkelige, amerikanske mor, Eleanor.

Introduktionen af hovedpersonen som 5-årig, hvor han bliver mishandlet af sin far og ignoreret af sin underdanige alkoholiske mor fungerer godt. Man føler for lille Patrick og væmmes ved faderens lavadelige britiske snobberi – som dog ikke er uden humor. Her er faderen ved at fundere over børneopdragelse:
“Børn var svage, uopdragne miniaturevoksne, der så ofte som muligt skulle anspores til at overvinde deres svaghed og uvidenhed. På samme måde som kong chaka, den store zulukriger, der fik sine krigere til at trampe tornebuske ned i jorden for at hærde fødderne – en træning, nogle af dem måske i situationen havde en vis uvilje imod – var han fast besluttet på at give sin søn hård hud på skuffelserne og udvikle hans evne til med stoisk ro at betragte begivenhedernes gang”.

I “Dårligt nyt” tager Patrick skridtet fra mishandling til misbrug: vi følger Patrick i en kolossal narkorus i et døgn, da han som 20-årig tager til New York for at hente sin afdøde fars aske, og i den tredje roman, Lidt håb, er vi tilbage i England i selskab med en mere nøgtern og nu afvænnet Patrick, og i horisonten er der håb om, at han er ved at komme på fode .

De sidste to bøger fungerer ikke for mig. Der er ingen af de mange personer jeg gider at læse om. Det er som om, at man i forsøget på at skildre en samling “alt for fine til at gide denne verden” mennesker, aldrig kommer i mål.

Som læser fatter man ganske hurtigt, at der kun hersker tomhed og kedsomlighed i denne snobbede aristokratiske britiske lavadelige verden. Derfor kan 451 sider forekomme som alt for mange sider for læseren, der et eller andet sted gerne vil ud af det – eller bare videre!

Det er dog interessant læsning, hvis man er interesseret i dette sarkastiske univers med masser af franske gloser – og til tider en enkelt morsomhed.

Sagt om bogen:
“Sjældent har litteratur været stærkere og mere rystende end i dette isnende portræt af britisk adel og velhaverliv og de grusomheder, det til tider skjuler.”

De to sidste bøger i Melrose-serien udkommer i ét bind i efteråret 2015.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter