0 kommentarer

For at kunne leve af Yeonmi Park

af d. 23. december 2015
Info
 
Sideantal

315

Udgivet

2015

ISBN

978-87-02-18550-8

Originaltitel

In order to live

Udgave

1. udgave

 

Endnu en bog om en nordkoreaner, for hvem det er lykkes at komme ud af det lukkede Nordkorea.

Denne gang fortalt af Yeonmi Park, der som kun 11 årig flygtede fra Nordkorea sammen med sin mor og måtte gå en masse gruelige ting igennem, inden det lykkes dem at komme til Seoul.

Yeonmi Park rejser i dag verden rundt som foredragsholder og menneskerettighedsforkæmper. Hun er født i 1993 og bosat i New York, USA – det land som Nordkorea indoktrinerede hende til at kende som landet, hvor de amerikanske svinehunde bor.

Det er ubærligt at tænke på, at mennesker lever under så skrækkelige forhold, som Yeonmi fortæller om, forhold, der er så kummerlige, at mennesker er parat til at sætte livet på spil for at opnå, det som vi tager for givet: frihed.

Flugt er blevet en forretning i områderne, der grænser op til Nordkorea, og kyniske mellemmænd har lavet en forretning ud af at hjælpe flygtninge over grænserne. Nogle bliver i deres forsøg på at nå friheden voldtaget og tvunget til prostitution, mens andre tvangsgiftes væk. Prisen for frihed er høj.

Men friheden kan også være svær at leve med, når man har opnået den: ”Jeg havde aldrig forestillet mig, at frihed kunne være så grusom og vanskelig. Nu indså jeg, at jeg var nødt til at tænke hele tiden – og det var udmattende”.

Bogen er en hudløs ærlig beretning om Yeonmis barndom, flugt og ungdom – men jeg kunne savne, at historien havde været skrevet mere stramt. For i forsøget på at få alt med, mangler der flere steder dybde i fortællingen. Nogen gange må man udelade noget, for at give noget andet en kraftigere stemme.

Det er ikke rimeligt at skulle give en sådan bog stjerner, thi for hendes liv, hendes mod og hendes fremtid skal der gives et uendeligt antal stjerner, men den sproglige del af fortællingen trækker bogen ned. Alligevel må jeg give 5 stjerner, for det er vigtigt at bogen bliver læst!

Jeg har tidligere læst og anmeldt ”Flugten fra Camp 14”, hvor Blaine Harden fortæller om Shin Dong-hyus flugt fra en arbejdslejr i Nordkorea. Det er også barsk læsning.

Det er farligt for det nordkoreanske styre, når mennesker som Shin Dong-hyus og Yeonmi Park har modet til at fortælle deres historier – på trods af frygt for repressalier mod de familier, de efterlod i Nordkorea. Vi, der lever i frihed, skylder dem at læse deres beretninger og værdsætte den frihed, vi har.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter