157
1999
978-87-14-19220-4
Nogle gange skærer Kim Fupz Aakeson virkelig igennem og skriver nogle rigtig flotte, gode historier, og når han så samtidig kan føre sig frem som en etisk korrekte bussemand i den sammenhæng, så er det ypperste jo nået.
Når man læser “De gale” må man tage i betragtning, at den er skrevet i 1992. Dette betyder selvfølgelig, at handlingen og problematikken i bogen i den grad bærer præg af den tids store diskussionsemner.
Det er godt nok at forenkle bogens motiv en smule, men i det store og hele er denne gravalvorlige fremtidsroman a ‘la “Thelma & Louise” nok lidt ment som et dystopisk skræmmebillede, som vores egen Kim Fupz har ment har været nødvendigt dengang, og som – som en af bogens virkelige topkvaliteter – faktisk stadigvæk er lige så aktuel som før. “De gale” advarer om den berømte ‘glidebaneffekt’ og er samtidig en aldeles udmærket historie om tre unge mennesker (ganske fornuftige faktisk), som skal kæmpe sig igennem et knapt så fornuftigt Danmark. Således kan dilemmaet beskrives:
“Et land i opløsning. En generation af gale. En konge, en kommandant og en julemand.
Og tre unge, der skal tværs gennem det hele.” (Bagside, øverst)
Den 18-årige dreng Steff og hans ven, den lange spilopmager Topper, er elever på en sønderjysk uddannelsesanstalt. Totalt isoleret fra omverdenen går de rundt på anstalten uden at vide, at Danmark så småt er ved at falde fra hinanden.
Drengene får først nys om det, da der begynder at gå rygter blandt eleverne om nogle af lærerne og deres ekstraordinært pudsige opførsel. Da de selv oplever det samme fænomen, beslutter de sig for at bryde ud i den virkelige verden og hjem til Steffs familie på Sjælland.
På rejsen opdager de, at det ikke kun er lærerne på Sydinstituttet (deres uddannelsessted), der har glemt alting og laller rundt som hjernetomme zombier – det er faktisk alle voksne mennesker over de 25, som har mistet hukommelsen. Dette udvikler sig til en hel ‘road-movie’, hvor de på deres nærmest endeløse kamp gennem Danmark møder mange forhindringer og enkelte sindssyge desperadoer; magthungrende mennesker, der ser Danmarks situation som en helt ny drejning i deres favør – men de to drenge får også en helt ny veninde i den smukke ungpige, Popsy.
“De gale” handler i det store hele om én ting: Magt! Derudover er både venskab, menneskelig forargelse og tragedie, kærlighed, frygt og sorg indblandet, men magt er hovedtemaet. Situationen, som Steff, Topper og Popsy står i virker uløselig, men hvad ville du også gøre, hvis Danmark var blevet angrebet af en ‘trojan-horse’ virus, der tvinger civilisationen i knæ?