0 kommentarer

Bjørneøen af Alistair MacLean

af d. 23. marts 2017
Info
 
Sideantal

368

Udgivet

1989

ISBN

87-00-64404-8

Originaltitel

Bear Island - oversat af Knud Müller

Udgave

5. udgave

 

Alistair MacLean var en af de forfattere, jeg læste til hudløshed i mine teenageår. Få kunne som han skabe en uhyggelig stemning af isolation og håbløshed, især i de bøger der foregår i de arktiske egne som ‘S.O.S. Nordpolen’, ‘Drama på indlandsisen’ og ‘Bjørneøen’. Jeg har ikke læst hans bøger siden 80’erne, men Jens Henrik Jensen nævnte ‘Ørneborgen’ i sin artikel om ‘Fem bøger jeg ikke glemmer’, så jeg fik lyst til at se, om det stadig er bøger der holder den dag i dag. Jeg kan ikke huske, om jeg har læst ‘Bjørneøen’ før, men kan svagt huske filmatiseringen fra 1979. Bogen er fra 1971.

Vi befinder os på skibet Morning Rose, der vælter rundt i Barentshavet i en arktisk snestorm. Den tidligere trawler er ombygget til passagerskib, men lugten af tidligere fangster hænger stadig ved, og hjælper ikke på den markante søsyge, de fleste passagerer er ramt af. Udover skibets besætning består passagererne af et filmhold, der skal til Bjørneøen for at lave en nærmest hemmelig film. Skuespillere, producere, lydfolk og teknikere er blandt den brogede skare af et temmelig stort persongalleri. Holdets læge, Marlowe, er fortælleren i bogen, og han kommer på overarbejde, både som læge og efterforsker, for folk begynder at dø som fluer. Det bliver ikke bedre af at ankomme til Bjørneøen, her fortsætter de mystiske dødsfald nemlig, og alle lurer på hinanden.

Jeg troede egentlig jeg ville rende sur i alle de personer der optræder, men ligeså stille får man styr på, hvem der er hvem, og man fortsætter troligt læsningen, for man skal bare finde ud af, hvem der er den koldblodige morder. Fortællingen kan godt hæmmes af, at der er meget snak og lidt for lidt handling efter min smag. Jeg blev ikke helt ramt af stemningen fra tidligere MacLean bøger, indimellem var der så meget snak, at man helt glemte det rædselsfulde vejr og omgivelserne. Det husker jeg, at han har været bedre til at beskrive. Alligevel fandt jeg bogen underholdende, og jeg er nødt til at prøve at læse et par stykker mere.

MacLean er ikke en glemt forfatter, selvom hans bøger med et par få undtagelser ikke har været udgivet på dansk siden slutfirserne. Efter hans død udkom der en del bøger i hans navn, skrevet af medforfattere som Alastair MacNeill, John Denis og Hugh Miller.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter