106
2008
978-87-02-07494-9
The tales of Beedle the Bard
Så er der endelig nyt fra Harry Potters mor. ”Barden Beedles Eventyr” indeholder fem små folkeeventyr fra det magiske univers som J. K. Rowling har skabt omkring Harry Potter.
”Troldmanden og Hoppegryden”, som handler om en troldmand der arver sin fars magiske gryde, men nægter at bruge den til det gode, indtil han får sig en lærestreg.
”Livslykkens Kilde”, som handler om tre hekse og en ridders jagt på lykken.
”Den Hårhjertede Heksemester”, som handler om en troldmand der er så bange for kærlighedens påvirkning på sin magi, at han helt udelukker den af sit liv.
”Hare Hop og Skvadderstubben”, som handler om en tåbelig menneskekonges drøm om magiske kræfter og om hvordan de kloge narrer de mindre kloge.
”Eventyret om De Tre Brødre”. Dette eventyr er allerede kendt af fans af Harry Potter serien, da det bliver brugt i den sidste bog, ”Harry Potter og Dødsregalierne”. Det handler om tre brødres møde med døden, og om de fantastiske og farlige gaver som de modtager.
Når man som voksen fan af Harry Potter serien læser ”Barden Beedles Eventyr” er det nemt at gennemskue, at der på mange måder er tale om småmagiske fortolkninger af temaer fra ikke-magiske folkeeventyr. Alle moralerne, som om de ikke gav sig selv, bliver udpenslet ved hjælp af efterladte notater af Albus Dumbledore, hvilket næsten er mere irriterende end interessant. Det bedste ved den her bog må simpelthen være at alle pengene fra overskuddet går til at hjælpe nødlidende børn, for som bog alene er der allerhøjest tale om et ligegyldigt kuriosum, og den tilføjer ikke noget nævneværdigt til den ellers aldeles glimrende serie om Harry Potter.
Når det er sagt, så er eventyrene i sig selv ganske udmærkede, hvis man ikke har læst ret mange små folkeeventyr endnu, og illustrationerne, som J.K. Rowling selv har lavet, er faktisk både gode og passende. Derfor skal den også nok blive et hit blandt den målgruppe som den rent faktisk er tiltænkt, nemlig de mellemstore børn. Og så går det hele jo til et godt formål.