245
2015
978-87-02-18372-6
100 digte
1. udgave, 1. oplag
Det er vanskeligt at ignorere Sophus Claussen, der nok er en af kæmperne i dansk litteratur og en del af det radikale miljø omkring Georg Brandes i Studentersamfundet, hvor han stiftede bekendtskab med Johannes Jørgensen og Viggo Stuckenberg, forfattere, der siden skabte dansk symbolsk digtning.
150 år efter Sophus Claussens fødsel valgte Gyldendal, at udgive 100 af forfatterens digte, dels for at markere forfatterens 150-års fødselsdag, men nok i lige så høj grad for af hædre en af landets helt store forfattere, som enhver læser med respekt for sig selv bør have stiftet bekendtskab med, om ikke andet så i en skoletime i dansk.
Flere af forfatterens kendte digte er medtaget i denne samling, men der er også nogle kendte digte, der er udeladt, måske for at give lidt plads til mere ukendte digte og dermed give læseren et større indblik i forfatterens mere ukendte digte.
Denne anmelder er især glad for Sophus Claussens naturdigte, der er aldeles fremragende, nogle til den lidt melankolske side, men ikke deprimerende.
Udover naturdigte indeholder bogen også kærlighedsdigte – og det lyder så banalt med kærlighedsdigte, noget man havde forventet af en forvokset teenager, men de er faktisk gode og modsat datidens moral anså Claussen ikke drifterne for at være pinlige eller destruktive, så på den måde kan man sige, at forfatteren var forud for sin tid. Dette til trods foretrækker jeg stadig naturdigtene.
Jeg kan ikke afgøre om det er de rigtige 100 digte, der er udvalgt til denne bog, men jeg kan til gengæld afsløre, at jeg synes vældig godt om bogen – til trods for, at skrivestilen forekommer lidt gammeldags (men hvad havde man måske regnet med, ikke? hypermoderne sprogbrug anno 2018? Ikke rigtigt.).
Nogle af digtene virker lidt tunge i det, måske netop på grund af den lidt gammeldags skrivestil, men jeg synes ikke det ødelægger den samlede læseoplevelse.
Samlingen giver læseren et godt indblik i hvilken forfatter Sophus Claussen var – og langt de fleste digte er af meget høj litterær kvalitet, så jeg giver bogen en varm anbefaling med på vejen og håber, at andre læsere måske har lyst til at læse eller genlæse Sophus Claussen, det vil i sandhed være en skam hvis hans forfatterskab går i glemmebogen.