Det var svært at vælge 5 bøger, så jeg valgte bredt: en titel i forskellige, litterære genrer. Nogle af dem er bøger, jeg har læst for 15 år siden, andre er jeg i gang med – og så er der dem, som jeg hiver ud af reolen igen og igen (oftest fagbøgerne).
1. Billedbog: “Sussi Syvsovermus” – tekst af Ingo Milton og illustrationer af Bente Bech.
Det er ikke p.gr.a. musens smukke navn, jeg vælger bogen, men den har helt sikkert fundet vej til vores reol, fordi Ingo er min gode ven og Bente min søster.
En mus bliver jaget ud af sin hyggelige træbolig, og ønsker bare et nyt sted at sove. Efter megen tumult ender musen nede i en lun høstak, hvor mange af dens artsfæller har lagt sig til ro.
En ægte godnatlæsningbog, som jeg flittigt læste op (bogen er uden tekst) for min søn, da han var helt lille.
2. Børnebog: “Aja Dobo” af Charlotte Reuter.
Jeg læste i sin tid en børnebog op for vores søn. som gjorde stort indtryk på os begge.
Katten Aja Dobo er født i en racekatfamilie, men har en sort plet over øjet som gør, at den føler sig mere beslægtet med baggårdskattene, og Aja Dobo vælger derfor det frie liv liv med Fuzzy og Kalle.
En supervelkomponeret og velskrevet historie.
3. Tegneserie: “Rotteræset” af Gerard Lauzier.
En serie fra tegneseriealbummenes guldalder i 1980erne. En bragende velfortalt historie om en mand, som egentlig trives i sit velfungerende liv med familie, hus og vellønnet arbejde.
Da han gennem en gammel skolekammerat introduceres til et kunstnermiljø, vækkes hans slumrende drøm om at blive forfatter og indgå i deres glimmerverden.
Imens smuldrer hans eget trygge, borgerlige liv, og han mister både drømmen om stjernelivet og familien.
En sørgmunter historie med veloplagte dialoger.
4. Fagbog: “Horemheb. The forgotten pharao” af Charlotte Booth.
Jeg må selvfølgelig også have en bog om det gamle Egypten med i puljen.
Horemheb var den sidste farao i det 18. dynasti, der også rummede Akhnaton, Tutankhamon og Nefertiti. Men forfatteren argumenter for, at han burde være grundlæggeren af det 19. dynasti, som er Ramses-kongernes dynasti.
Bogen giver en detaljeret beskrivelse af den historiske Horemheb, først som ung ansvarshavende for de sydlige stenbrud, senere som soldat for til sidst at ende på Egyptens trone.
Alt er bygget på videnskabelige kilder, og bogen har været en stor inspiration til min egen tegneserie, “Nofret”.
5. Roman: “Hildegard” af Anne Lise Marstrand-Jørgensen.
Roman i to dele om Hildegard af Bingen, der levede 1098-1179 og var en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder. Jeg fik bøgerne som gave af nogle venner, der roste dem i høje toner.
En fortælling om en kvinde, som fra barnsben ser syner og vælger klosterlivet. Jeg må indrømme at jeg ikke umiddelbart følte mig fristet til at læse romanen, selv om den var kåret som vinder af Weekendavisens litteraturpris.
For nylig tog jeg dem ned fra reolen, blev nysgerrig og startede på bind 1. Mine venners ros var bestemt ikke overdrevet: Romanen ER mirakuløst velskrevet, som Berlingskes anmelder skrev, og jeg blev helt fanget af den.
Læs anmeldelser af romanen på Bogrummet.
_____________________________________________________________________________________________________
Om Sussi Bech:
SUSSI BECH (Susanne Ilsted Bech) er født 1958 i Birkerød og uddannet på Skolen for Brugskunst i København.
Sussis første udgivne tegneseriealbum var “Zainab”, inspireret af Tusind og en Nats eventyr men krydret med Sussis egne ideer og indsigt i 800-tallets Bagdad. “Zainab” blev først bragt som ugentlig søndagsføljeton i Berlingske Tidende og udkom derefter i 1985 som album på forlaget Interpresse. Første oplag på 10.000 eksemplarer blev udsolgt på under tre uger, og yderligere 5.000 blev straks bestilt fra trykkeriet. “Zainab” udkom også i Norge.
Sussis hovedværk er tegneserien om “Nofret”, en pige der rejser rundt i oldtidens middelhavslande som vidne til (og aktør i) datidens politiske og religiøse intriger. Serien er udgivet i Frankrig, Belgien, Holland, Sverige og Indonesien og har desuden været bragt i en række danske dagblade, heriblandt Berlingske Tidende, de tre Stiftstidender og Ekstra Bladet. Foreløbig er udkommet 13 bind i serien, der har solgt over 75.000 eksemplarer alene i Danmark.
Senest i efteråret 2019 udkom “Slave i Levanten”, der er et afsluttet, enkeltstående album, der fortæller Nofrets oprindelseshistorie. Sussi arbejder lige nu på nye bind i serien.
Herudover har Sussi lavet en række andre tegneserier, bl.a. “Aida Nur”, “Dalila den Drevne”, “De vilde svaner” og “Egtved Pigen”. Desuden har Sussi Bech illustreret bøger for en lang række danske forlag, herunder over 60 titler med “Kaj og Andrea” for DR og “Snus Mus” for Forlaget Bolden. Sammen med Frank Madsen udgiver hun scifi-bogserien for 9-12-årige, “Gustav og Raketbroderskabet“, hvor Frank skriver teksten og Sussi står for illustrationerne. Også nye bøger med “Snus Mus” er under forberedelse til udgivelse i 2020.
I 2016 debuterede Sussi som børnebogsforfatter med bøgerne om “Aziru” i oldtidens Levanten. Sussi har skrevet bøgerne sammen med Ingo Milton og selv leveret de over 80 illustrationer. Historien blev i foråret 2016 bragt i Weekendavisens børnetillæg, “Faktisk”, som føljeton over 20 uger. Bøgerne om Aziru var Forlaget Eudors største salgssucces i 2016. I 2020 kommer Sussis næste illustrerede børnebog, “Gravrøverens lærling”, denne gang med oldtidens Egypten som ramme.
Adamsonstatyetten til Sussi Bech. Hun modtog de danske børnebibliotekarers kulturpris (BØ-FA) i 1991 og tegneseriebranchens orden, Ping-prisen, i 1994, ligesom Nofret flere gange er valgt som bedste tegneserie og bedste tegneseriefigur af kollegaerne på de danske tegneserieskaberes årlige konvent. I 2006 blev hun udnævnt til Årets Kunstner i sin hjemby Birkerød. I 2015 blev hun inviteret til Stockholm, hvor Svenska Serieakademin overrakte hende Adamsonstatyetten ved akademiets 50 års gallafest. I 2017 modtog Sussi Hanne Hansen Prisen i Rundetårn sammen med Frank Madsen.
I 2010 tegnede Sussi årets Julemærke, som blev afsløret under en reception på Nationalmuseet, hvor kronprinsesse Mary, grev Ingolf og grevinde Sussie deltog samen med børn fra Julemærkehjemmene. Motivet var julenisser.
Sussi er formand for brancheforeningen Danske Tegneserieskabere. Hun har tidligere repræsenteret foreningen i COPY-DAN (Visda).
I september 2009 skabte Sussi på avisens opfordring den satiriske tegneserie Eks Libris til Weekendavisens BØGER-tillæg, i første omgang med Mette Finderup som medforfatter. Serien kredser emnemæssigt om litteraturens stjerner og vandbærere, men leverer også jævnlige hip til aktuelle politiske emner. Siden november 2010 har hendes mand Frank Madsen leveret ideerne og teksterne.
(Kilde: www.sussibech.dk)
Læs mere på Sussi Bechs hjemmeside
Forfatterfoto: Peter Madsen
_____________________________________________________________________________________________________