Forfatter Jesper Holm – Fem bøger jeg ikke glemmer

af d. 1. maj 2018
 

Jeg er opvokset i 60´erne og 70´erne. Det vil sige, at de bedste adspredelser jeg havde var at læse, spille fodbold og dagdrømme. Studier viser i alarmerende grad, at nutidens børn og unge ikke dagdrømmer, da de ikke har tid til det.
Hver dag efter skole spillede vi fodbold på asfaltbanen i Søndermarken, kun afbrudt af aftensmaden, for så at fortsætte kampen om aftenen. Jeg dagdrømte meget, særligt når jeg havde læst bøger, som fik eventyrblodet til at koge. Det var særligt bøger som Jules Vernes ”En verdensomsejling under havet”, ”Jorden rundt i 80 dage”, ”Kaptajn Grands børn” blandt andre. Glæden ved at læse har jeg altid haft, desværre har jeg det med at læse for hurtigt.

Jeg lystlæser stadig, både krimier, konspirationsthrillere og rigtig mange fagbøger, som gør mig klogere på de emner jeg skriver om. Hvad enten det er tempelriddere, middelalderforhold eller de nyeste konspirationsteorier.

 

1)  Bjarne Reuter: Når snerlen Blomstrer

Det er en af de bøger jeg har læst fleste gange. Selv om Bjarne Reuter er født lidt mere end et årti før mig beskriver han i bogen oplevelser, stemninger, kammeratskaber, lyde og lugte, forældre og ikke mindst skolegangen som jeg husker den. Meget præcist skildrer den overgangen fra barn til voksen. Starten på bogen er genialt bygget op. Klassen skal have taget det sidste klassefoto, gennem denne åbningsscene får Reuter introduceret det meste af klassen og dermed persongalleriet. Jeg tænker, at det er en af de bøger, som jeg kommer til at læse igen.

 

 

 

 

2) Gerald Durrell: Min familie og andre dyr

Det skal ikke være nogen hemmelighed. Jeg er anglofil, jeg elsker alt der er engelsk. Og hvis man er det, så er denne bog et must. Sjovt nok, for bogen foregår i Grækenland, på Korfu. Den 12-årige Gerry og hans familie rejser fra det kedelige engelske vejr til det solbeskinnede græske vejr. Omdrejningspunktet i bogen er Gerrys familie og hans kæmpestore interesse for insekter og andet kryb. Det er en af de bøger, hvor man tænker, at sådan bør livet være. Vildt, smukt, sjovt, anderledes og fyldt med skøre og smukke øjeblikke. Med tid til nærvær og fordybelse. Jeg læste den første gang som voksen, og den efterlod et meget stort indtryk på mig.

 

 

 

3) Tom Rob Smith: Barn nr. 44

Dette er virkelig en af de bøger, hvor nerverne sidder uden på tøjet gennem hele bogen. Det er en bog, der er voldsomt ond, grusom og ufatteligt. Selv om jeg tidligere har læst bøger om Stalintidens Sovjet, så har de aldrig rigtig krøbet ind under huden på mig. Det gjorde denne bog. Ud over, at være pakket ind i et krimiplot, så er den så meget mere. Den er anskuelighedsundervisning i, hvor ekstremt borgerne blev behandlet Sovjet i efterveerne efter anden verdenskrig og langt op i halvtredserne og tresserne. Det bedste ord jeg kan komme på, når jeg skal beskrive bogen er knugende. Der er en knugende og ”det kan ikke være sandt-agtig” stemning gennem alle 500 sider. Bogen er første del i en trilogi om hovedpersonen Leo, der arbejder i sikkerhedstjenesten. Det er en stor læseoplevelse – bogen sad i mig længe efter jeg havde læst sidste side.

Læs en anmeldelse af ‘Barn nr. 44’.

 

 

4) William Styron: Sophies Valg

De fleste har set filmen. Det interessante for mig, da jeg læste bogen, var den fortættede måde Styron kunne beskrive hovedpersonen, Stingo og omgivelserne i Brooklyn, hvor bogen foregår. I bogen følger vi Stingo, som lærer Sophie og Nathan at kende og derved langsomt bliver indviet i Sophies liv og hvorfor hun generelt er så stille. Langsomt begynder hun at fortælle om sin tid i Auschwitz. Sophies Valg var en af de bøger, der gjorde, at jeg havde lyst til at skrive. For tænk, hvis man kunne skrive lige så fortættet og smukt som William Styron.

 

 

 

5) Stieg Larsson: Mænd der hader kvinder

Manden og bogen, der i høj grad var med til sætte den skandinaviske krimi på verdenskortet. Det er en roman, der virker på mange planer for mig. Den har nogle interessante karakterer, særligt Lisbet Salander. Den har interessante geografiske omgivelser og den har et plot, som udfoldes af flere omgange. Ud over hovedhistorien, så var Stieg Larsson god til at gøre de underliggende historier lige så spændende. Det er en bog, der er godt bygget op og holder fra start til slut.

Læs en anmeldelse af ‘Mænd der hader kvinder’.

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________________

 

Om Jesper Holm:

Dansk forfatter og grafisk designer

Bachelor i Visuel Kommunikation. Kreativ chef i designfirma.
Har skrevet tre børnebøger og en Nordic Noir krimi, ‘Snogeurt’, som udkom i 1996. Har skrevet to bøger i serien om den unge tempelridder Noah Smith. Den tredje bog er på vej.

Følg Jesper Holm på Facebook.

Læs anmeldelser af Jesper Holms bøger på Bogrummet.

Forfatterfoto: Torbjørn Flinker

 

 

__________________________________________________________________________________________________