0 kommentarer

STRØM – Et venskab af Gorm Henrik Rasmussen

af d. 28. marts 2022
Info
 
Sideantal

349

Udgivet

2021

ISBN

9788793871915

 

STRØM er en meget velskrevet og helstøbt roman af Gorm Henrik Rasmussen( f. 1955).

Historien er inspireret af forfatterens venskab med digteren Michael Strunge (1958-86) og er i sig selv en god historie om et venskab. Bogen kan samtidig læses som et bidrag til forståelse af Michael Strunges forfatterskab og baggrunden for dette.

Hovedpersonen, Daniel, skildres i sin rodløshed og digteriske søgen, men især i og gennem venskabet med Morten. Daniel er for nylig flyttet til København. Han kender ikke nogen og er stadig præget af skyldfølelser over sin ekskærestes selvmord. Han hutler sig igennem ved at samle flasker, og når han er helt flad, går han på bistandskontoret. Her charmer han sig til en udbetaling ved at tale om sine digte og småjobs på Danmarks Radio. (Det var før aktiveringspligten.)

Men så møder Daniel Morten. De forstår hinanden, de er ”fra den samme planet”. Sammen har de store planer om ”Radio Mars”, en dokumentarserie til Danmarks Radio om unge digtere i samklang med aktuel musik. Sammen går de ud i nattelivet og møder ligesindede bl.a. digteren, kaldet Laust Kuck. Sammen danner de ”Nick Drake Society”, et digterfællesskab, hvor de læser, lytter til og reflekterer over filosofi, digte og tidens musik.

I begyndelsen af romanen beundrer Daniel Morten. Han har det hele: ser godt ud, gør lykke hos kvinderne, skriver godt, har været omtalt i medierne og har allerede et forlag, der udgiver hans tekster. Men han er en rastløs og ustabil sjæl. Daniel ved aldrig hvornår Morten dukker op og hvilken stemning han er i. Han tilskriver det den følsomme digtersjæls urolige færden. Men efterhånden som romanen skrider frem forstår læseren, måske før Daniel, at der er noget galt med Morten.

Relationen mellem de to venner udvikler sig fra euforiske møder på værtshuset og poetiske nattevandringer gennem byen til besøg på det psykiatriske hospital, Nordvang, og en meget trist afslutning.

Fortællingen udgør et tidsbillede og en miljøskildring af en gruppe unge i 80´ernes København. Da jeg selv har været ung i denne periode, genkender jeg meget i stort og småt lige fra majspiberne til smækbukserne, musikken og stemningen på musikstederne.

Bogen er skrevet i 1. person ental ud fra den unge digterspires perspektiv. Men læseren fornemmer alligevel en mere moden forfatter bag, som beskriver sit unge jeg i en indlevet, loyal om end let distanceret og finurlig tone.

Romanen er tillige en skildring af, hvordan det kan opleves at være tæt på en person, der er præget af en maniodepressiv lidelse, som er medvirkende til selvmord. Et emne, som trænger til at blive belyst på en personligt oplevet måde. Her kan skønlitteraturen i det hele taget og denne historie bidrage med en særlig kvalitet.

STRØM kan absolut anbefales. Bogen kan desuden læses som den første af to romaner om Daniel. I GIRAFHUSET ( Rosinante d.1.4.2016) tager Daniel til Ålborg i forbindelse med sin fars død. Her fortælles i forfatterens karakteristiske underholdende og let finurlige tone om Daniels barndom med en tyrannisk far og afsked med barndomshjemmet.

 

lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter