0 kommentarer

Mesterlære af Peter Bastian

af d. 22. september 2011
Info
 
Sideantal

301

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-10871-2

Originaltitel

Mesterlære

 
Peter Bastian fremstår i offentligheden som en sympatisk fyr med noget på hjerte, så udgivelsen af en art selvbiografi, hvor manden bag musikken belyses, er en glædelig nyhed. Ambitionerne er dog lidt større her end hos de gængse selvbiografier, hvilket burde være selvsagt fra manden der gav os ‘Ind i Musikken’. Dette værk blev straks ved sin udgivelse i slut 80’erne en bestseller og fremstår den dag i dag som en solid introduktion til musik. Vi ved vel alle hver især hvad musik er, eller i det mindste hvad vi selv opfatter som musik og/eller muzak, men Bastian formåede at give en dybere forståelse for de stemninger mv. som musik skaber, dets egenskaber osv. Det skyldes ikke mindst at Bastians tværfaglige og lidt ortodokse indfaldsvinker og pædagogiske evner, åbner op for nyfortolkninger af musikværker og selve begrebet musik. Bastian er klassisk og rytmisk musiker; forfatter, formidler og filosof; fysiker (sic!) og fagottist og spænder som sådan vidt.

Det, der gør bogen interessant er ikke udviklingshistorien fra dengang lille Peter var en slagsbror til han mange år senere får ridderkorset, men de tanker Bastian gør sig om denne mikrohistorie; hvordan han ser sig selv i tiden. Han skriver på et tidspunkt, at selvom vi alle hver især er unikke, er der så meget vi heldigvis har til fælles. Peters udvikling er derfor heller ikke bare en personhistorie, men det er heller ikke et decideret historisk værk, selvom tidsbillederne er fintfølende. Det er selve tidsånden der også gennemgås, med hans eget liv som spejl.

Han skriver på et tidspunkt: “Vi formes af kulturen, og vi former selv kulturen. Hvem skulle ellers gøre det?” Man kan vel indvende at f.eks. selvgenerende (magt)strukturer netop hindrer os i at forme kulturen.

Hvis vi i fællesskab virkelig former Kulturen (med stort k) og dens udtryk, hvorfor findes der så i det hele taget muzak? Bastian opererer med en form for holistisk verdensanskuelse, hvor “alle vores handlinger og alt hvad vi udtrykker lander i verden. De ord vi siger til hinanden, er en del af livsprocessen.” Det der er gået galt, vores værdiers forfald og individualiseringens fremmarch, har han nogle klare forklaringer på og det er her, hvor det bliver rigtig interessant, fordi han tager udgangspunkt i sit eget liv, sine egne erfaringer og betragtninger.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter